CMYK of RGB kleuren?

De afkorting CMYK staat voor Cyaan Magenta Yellow Key, deze kleuren en de “sleutel” kleur zwart vormen samen de basis van elke digitale printer en full colour offset druk. Dit kleursysteem geeft bij de juiste toepassing indrukwekkende resultaten maar kent ook beperkingen die we hier zullen bespreken evenals RGB kleuren, het andere kleursysteem waar je mee te maken kan krijgen bij het werken met logo’s en artwork.

CMYK is een subtractieve manier van kleur mengen, er wordt begonnen met een witte ondergrond waarbij het resultaat uiteindelijk steeds donkerder wordt als er meer kleur toegevoegd wordt. De tegenhanger additief kleur mengen waar het RGB kleursysteem van beeldschermen op gebaseerd is begint bij zwart en wordt lichter naarmate er meer kleur toegevoegd wordt. Dit en het feit dat RGB kleuren op basis van licht en niet inkt is maakt dat RGB kleuren niet bruikbaar zijn voor drukken. Omzetten van RGB kleuren naar printbare CMYK kleuren of PMS kleuren kan hierdoor problematisch zijn, gedeeltelijk door deze verschillen en ook omdat elk systeem een eigen kleurbereik heeft. Sommige beeldschermen zijn in staat kleuren te tonen die qua saturatie buiten het bereik van standaard printers liggen.

Doordat CMYK start met een witte ondergrond kent het een beperking bij de toepassing van lichtere kleuren, zoals huidtinten, pastel kleuren en lichte grijs tinten. Bij het printen van dit soort kleuren komt er minder inkt op het papier waardoor het van dichtbij spikkelachtig kan overkomen. Daarnaast vallen sommige kleuren zoals bijvoorbeeld feller oranje buiten het kleurbereik van standaard full colour printers. Als het ontwerp één of slechts enkele kleuren bevat kan een switch naar voorgemengde PMS kleuren wenselijk zijn in deze gevallen. Bij Sierhuis werken wij met 2 groot formaat CMYK printers waarvan onze inktjet printer beschikt over extra inkt kleuren rood, oranje, licht cyaan, licht magenta en grijs om deze beperkingen weg te nemen. Onze UV printer werkt naast de standaard CMYK kleuren met witte inkt wat diverse mogelijkheden opent zoals printen op donkere en doorzichtige materialen.

Voorbeeld CMYK Codes

C 80
M 12
Y 32
K 55

35, 23, 34, 56

CMYK Kleuren worden met 4 waardes aangeduid die van 0 tot 100 kunnen lopen met tot 2 decimalen.

Voorbeeld RGB Codes

R 231
G 123
B 78

235, 123, 153

#9ACD32

RGB kleuren worden aangeduid als 3 waarden, 0 tot 255 zonder decimalen of met een html hex waarde, deze zijn te herkennen aan het hekje en kunnen uit zowel letters als cijfers bestaan.

Gerelateerde artikelen

Meer weten of benieuwd wat de mooiste resultaten met jouw ontwerp geeft?

Contact